Produktivitet

Velvære del to: fem raske bevissthetsøvelser for arbeidsplassen

Lesetid:  3 Minutter

Det er en grunn til at så mange mennesker får øynene opp for å bruke "oppmerksomt nærvær". Denne gamle buddhistiske praksisen betyr mer enn hva man skulle tro, og mange bedrifter oppdager nå de potensielle helsemessige fordelene. Ferske studier har vistat å dra nytte av "oppmerksomt nærvær" i din daglige rutine, reduserer produksjonen av stresshormonet kortison, og reduserer følelser av angst og tretthet. Derfor kan bare noen få av disse teknikkene gjennom dagen hjelpe deg med å finne en mer effektiv balanse mellom arbeid og privatliv.

Siden du ikke trenger noen spesifikke verktøy for disse oppgavene, kan du prøve dem ut under reisen til kontoret eller til og med på skrivebordet ditt. Her er fem raske øvelser for "oppmerksomt nærvær" som du enkelt kan innlemme i ditt daglige liv.

 

Ett minutts meditasjon

Lukk øynene dine og pust langsomt inn og ut. Konsentrer deg om bevegelsene i brystet, og prøv å ikke tenke på noe annet. Hvis andre tanker dukker opp i hodet ditt, anerkjenn og avvis dem, og bring fokuset tilbake til pusten din.

Bevisst lytting

Det er lett for tankene å vandre under samtaler. I stedet for å formulere svaret mens kollegaen din fortsatt snakker, tøm tankene dine og virkelig lytt til hva de sier. Prøv å ikke tenke på din gjøremålsliste, dine planer for kvelden eller tidligere samtaler. Prøv å bare være i øyeblikket. I tillegg til å hjelpe deg med å samle mer informasjon, kan dette også forbedre forholdene på arbeidsplassen.

Observasjonsspillet

Velg et objekt i nærheten (en blyant, datamaskinens mus eller til og med slipset) og fokuser på det i ett minutt. Litt som om du ser det for første gang. Vær nøye med form, tekstur og konstruksjon. Dette kan hjelpe deg å fjerne tankespinnet ditt og se de daglige gjenstandene som omgir deg på nytt.

Lev i nuet

Velg en ting du bruker hele tiden – vannkoker på kontorkjøkkenet, for eksempel – og bruk det som et fokuspunkt for et øyeblikk med oppmerksomhet. Tenk på hvordan det føles mot huden din, hvordan det fungerer og hva du bruker det til. For eksempel, vurder hvor fantastisk det er at en vannkoker kan koke vann i løpet av få minutter og hvor heldig du er som har tilgang til rent vann og strøm.

Ta en naturlig pause i naturen

Dette kan kreve at du reiser deg og forlater skrivebordet ditt – men du vil føle deg bedre. Når du tar en kaffe eller spiser lunsj, ta en spasertur alene gjennom en nærliggende park eller et grønt område. Hvis mulig, la telefonen og andre elektroniske enheter bli på kontoret, og bruk denne tiden til å fokusere på og lytte til den naturlige verden rundt deg. Dette er en sunn øvelse for både hjernen din og kroppen din, da du også vil dra nytte av fysisk aktivitet og sjansen til å få frisk luft.