An overview of a crowd of people

Beretninger

Talenter uten grenser: en vidunderlig ny verden

Lesetid:  3 Minutter

Grenser bør ikke hindre bedrifter fra å rekruttere de riktige personene. Vi trenger bare å ha en mer fleksibel tilnærming til arbeidslivet, sier Matthew Gwyther

 

Talent er mer mobilt enn noen gang før. Til tross for at de kun utgjør 13 % av befolkningen, starter innvandrere nå mer enn en fjerdedel av nye virksomheter i USA (1). I Silicon Valley innehas 57 % av premiumjobbene med høy lønn av personer født utenfor USA.

I Storbritannia trenger du bare å oppholde deg rundt Londons Silicon Roundabout i en kort stund for å innse hvilken smeltedigel av forskjellige nasjonaliteter Storbritannias teknologimiljø har blitt. (Facebook har 65 nasjonaliteter representert i sin arbeidsstyrke i London.)

Likevel er det mange indikasjoner på at den ekstraordinære bølgen av globalisering vi har opplevd, nå kan gå mot til slutten. Den vestlige verdenen er ikke lenger like åpen. En ny bølge av nasjonalisme og proteksjonisme gjør seg gjeldende og er også etterspurt av ulike pressgrupper, enten det er overflødige stålarbeidere i det amerikanske rustbeltet, fiskere i Storbritannia eller andre grupper andre steder.

Og det er ikke bare flyten av varer og tjenester over grenser som vil bli påvirket. Den relativt frie bevegelsen av mennesker – også kjent som menneskelig kapital – vil sannsynligvis reduseres.

Og det er ikke bare flyten av varer og tjenester over grenser som vil bli påvirket. Den relativt frie bevegelsen av mennesker – også kjent som menneskelig kapital – vil sannsynligvis reduseres.

I februar i år nådde britene visumtaket for faglærte ikke-europeiske arbeidstakere for tredje måned på rad. Dette forsterker bemanningskrisen den britiske helsetjenesten og andre kritiske arbeidsgivere står overfor. Da den månedlige kvoten ble nådd i desember og januar for første gang på syv år, hadde innvandringsadvokater forventet at det skulle vise seg å være en midlertidig topp, men de frykter nå at det blir et varig problem.

Fleksible insentiver

Så hva kan gjøres? Et uunngåelig utfall av denne bølgen av proteksjonisme er at selskapene tvinges til å revurdere hvordan de huser sine ansatte på tvers av kontinenter. Arbeidsverdenen er allerede langt mer flytende enn for to tiår tilbake, en utvikling som forventes å fortsette.

Dette innebærer blant annet en spredning av den såkalte gig-økonomien – som mange «millennials» allerede er godt vant med. Snarere enn å være noe negativt anses fleksibilitet som noe attraktivt som holder arbeidstakerne fornøyde.

Londons Silicon Roundabout

Londons Silicon Roundabout er hjemsted for Storbritannias teknologimiljø

 

En nylig studie utført av rekrutteringsselskapet PageGroup (2) viste at «millennials» forventer at fleksibelt arbeid skal tilbys som standard, ikke som en ekstra fordel. Når vi spurte hvilke fordeler de ønsket å se tilbudt de neste fem årene, var fleksitid det mest populære svaret (67 %), etterfulgt av «fleksisted» (57 %) og komprimerte arbeidsuker (54 %). I tillegg til dette var fritid (49 %) og muligheten for permisjon (41 %) høyt på listen. En rekke studier viser også at kvinner, særlig de med små barn, har større sannsynlighet for å be om fleksible arbeidsordninger enn om lønnsøkning.

I krigen om talentene, der grenseoverskridende mobilitet kan være vanskelig hvis dere vil ha de beste, vil fleksibilitet være en forventet del av pakken. Nå avdøde Steve Jobs i Apple oppsummerte betydningen av talenter med dette rådet: «Gå etter kremen av kremen. Et lite team med A+ folk slår et gigantisk team av B- og C-folk ned i støvlene.» Ledelsesguru Jim Collins er enig: «Den største begrensningen på organisasjoners muligheter til å lykkes er evnen til å få tak i og beholde nok av de riktige menneskene.»

Å la arbeidstakerne bo og jobbe der de vil, kan være én måte å få tak i de rette menneskene på. Å sitte og jobbe på PC i forskjellige miljøer snarere enn å sitte ved en fast arbeidsstasjon dag ut og dag inn er godt på vei til å bli den nye normalen. Hvis bedrifter ønsker å tiltrekke seg de mest attraktive talentene, er et slikt alternativ et must. Økningen i aktivitetsbasert, smidig arbeid og fleksible samarbeidsordninger har vært to av de mest dyptgående endringene med hensyn til utformingen av arbeidsområder de siste fem årene. Dette kan bli enda viktigere i årene fremover for å sikre seg de beste talentene på tvers av landegrensene.


 

Matthew Gwyther er tidligere redaktør av Management Today og programleder for In Business på BBC Radio 4

Kilder:

(1) https://www.inc.com/magazine/201502/adam-bluestein/the-most-entrepreneurial-group-in-america-wasnt-born-in-america.html

(2) https://www.pagepersonnel.co.uk/our-expertise/finance-recruitment/flexible-working-key-retaining-talent