En kvinne i Kyoto i Japan, som jobber utendørs på en laptop

Trender

Slik omfavnet Japan fleksibelt arbeid

Lesetid:  4 Minutter

Japans tradisjonelle arbeidsplasser utfordres av nye tiltak som fremmer fleksibelt arbeid som et alternativ til stressende pendling, ubekvemme arbeidstider og en fallende befolkning. Av Tim Hornyak

 

Tokyo har et av de beste transittsystemene i verden. Togene er punktlige, rene og tallrike. Men du vil ikke være på JR Yamanote-linjen klokken halv ni om morgenen med mindre du liker ekstrem nærkontakt med folk. Veteranpendlere holder seg rolig fast i takstroppene med andres albuer inn i siden og to timers reisevei, fordi de ikke har noe annet valg enn å være på kontoret. Selv i vår digitale tidsalder legger japanske bedrifter ofte vekt på det å være til stede på arbeidsplassen, fordi det er slik det alltid har vært.

I Japan er konseptet med å jobbe hjemmefra relativt fremmed. Per oktober 2016 var det bare 13,3 prosent av japanske bedrifter som åpnet for såkalt telearbeid, og bare 3,3 prosent planla å introdusere dette, ifølge en undersøkelse fra det japanske innenriks- og kommunikasjonsdepartementet (1).

Når det kommer til hvorfor selskapene ikke lar de ansatte jobbe eksternt, sa 74,2 prosent at de ikke hadde noe type arbeid som var egnet for dette. Da departementet publiserte resultatene fra undersøkelsen i juni i fjor, bemerket det imidlertid at selskaper med ordninger for eksternt arbeid var 1,6 ganger mer produktive enn de som insisterte på at personalet stemplet inn på kontoret. Nå ønsker departementet å øke telearbeid i bedriftene til 30 prosent innen 2020.

Mer produktivitet, mindre stress

Japan har noen av de lengste arbeidstidene i verden, men flere timer betyr ikke nødvendigvis høyere produktivitet. Faktisk er Japan rangert som nummer 30 når det gjelder BNP per innbygger og produktivitet, ifølge OECD-data fra 2017 (2).

Hvis dette ikke var grunn nok til å presse selskapene til å revurdere deres tilnærming til slikt arbeid, vil Tokyo i 2020 være vertsnasjon for OL. Om lag 40 millioner utenlandske turister forventes å besøke Japan det året, opp fra nesten 30 millioner i 2017, noe som vil innebære 920 000 flere passasjerer hver dag i det offentlige transportnettverket i Tokyo under lekene.

For å fremme en sunn balanse mellom arbeid og fritid har myndighetene forsøkt å få bedriftene til å være mer fleksible med sine ansatte, etter en rekke skandaler med dødsfall blant overarbeidede personer. Tidligere i år lanserte de kampanjen Premium Friday, der kontorslitere oppfordres til å forlate kontoret kl. 15 på den siste fredagen i hver måned.

Samtidig har selskaper som Microsoft Japan og Yahoo! omfavnet fleksibelt arbeid, der de ansatte kan jobbe fra hvor som helst så lenge arbeidet blir gjort. Japan vurderer å innføre fire-dagers arbeidsuke.

Nye måter å jobbe på

I juli 2017 avholdt departementet en egen telearbeidsdag, for å fremme eksternt arbeid. Omkring 900 organisasjoner deltok, inkludert Tokyos lokale myndigheter, som styrer metropolen med nesten 14 millioner mennesker.

«Tidligere ble økonomisk vekst oppnådd gjennom hardt arbeid og lange arbeidstider, men i dag knytter man som regel ikke lange arbeidstimer til bedre prestasjoner», sa Tokyos guvernør Yuriko Koike til deltakerne på arrangementet «Telework Festa». «Vi trenger en ny måte å jobbe på med mindre fysisk stress, for å gjøre hver enkelt ansatts liv rikere og bedre.»

Store selskaper tok utfordringen. Over halvparten av de ansatte ved telekommunikasjonsselskapet NTT Datas Tokyo-hovedkontor gikk over til eksternt arbeid, mens 270 av 330 kvalifiserte Tokyo-baserte ansatte hos snacksprodusenten Calbee telependlet, ifølge The Japan Times (3).

Innenriksdepartementet ønsker å gjøre telearbeidsdagen til en årlig begivenhet, og det er grunn til å tro at det kan endre holdningene i Japan. Myndighetene har tross alt gode erfaringer med slike endringer. I 2005 lanserte daværende miljøminister Koike kampanjen Cool Biz, som skulle oppfordre arbeidstakere til å bruke korte ermer om sommeren, slik at luftkondisjoneringen og dermed også elektrisitetskostnadene kunne reduseres. Å bruke mindre klær om sommeren er nå standard, og millioner av tonn med CO2-utslipp har blitt spart gjennom kampanjen.

Travle mennesker på Ikebukuro-stasjonen i Tokyo, Japan

Japanske pendlere på Ikebukuro-stasjonen i Tokyo, Japan

 

Forbedret ytelse

For selskaper og toppledere kan fordelene med fleksible arbeidstimer virke åpenbare. En studie i The Quarterly Journal of Economics fra 2014 (4) viste at telefonsentralpersonalet hos et reisebyrå som jobbet hjemmefra som en del av et forsøk, hadde 13 prosent forbedret ytelse, herunder færre pauser og sykedager.

Budskapet sprer seg i Japan, men sakte. Kunihiko Higa, professor ved Tokyo Institute of Technology’s Graduate School of Innovation Management, sier at det gjenstår litt tid før næringslivet i Japan er fullstendig overbevist om fordelene ved eksternt arbeid.

Samtidig er implementeringen som regel opp til den enkelte leder, som kanskje ikke er villig til å prøve noe helt nytt. Et annet spørsmål er hvordan man setter opp kommunikasjonssystemer som er så likt det fysiske arbeidsmiljøet som mulig.

Higa påpeker imidlertid at et annet presserende problem også kan bidra til å gjøre telearbeid mer populært: Japans demografiske problemer. Med lav fødselsrate og en streng innvandringspolitikk falt befolkningen med rekordhøye 300 000 personer i 2016. I 2050 vil om lag 40 prosent av japanerne være over 65 år, ifølge forskning fra National Institute for Population and Social Securities Research (5).

«Det er en alvorlig kronisk mangel på arbeidstakere på grunn av den aldrende befolkningen og problemene med omsorg for barn og eldre familiemedlemmer», sier Higa. «Dette er vanlige problemer for alle organisasjoner, uansett om de er i offentlig eller privat sektor. Hvis fremtidsrettede bedriftsledere lykkes med å introdusere fullskala strategisk telearbeid, vil det spre seg raskt.»

Etter hvert som landets befolkning krymper, må japanerne få mer ut av mindre for å forbli konkurransedyktige i verdensøkonomien og opprettholde levestandarden. Det inkluderer investeringer i fleksible arbeidsordninger. Produktiviteten vil trolig gå opp, og morgentogene blir kanskje en smule mer komfortable.

 


Tim Hornyak er en Tokyo-basert journalist som jobber med næringsliv, vitenskap og teknologi, og er forfatter av boken Loving the Machine: The Art and Science of Japanese Robots

Kilder:

(1) https://www.japantimes.co.jp/news/2017/07/24/business/japanese-firms-give-telecommuting-try-designated-day-ease-rush-hour-congestion/

(2) http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=PDB_LV#

(3) https://www.japantimes.co.jp/news/2017/07/24/business/japanese-firms-give-telecommuting-try-designated-day-ease-rush-hour-congestion/

(4) https://people.stanford.edu/nbloom/sites/default/files/wfh.pdf

(5) http://www.ipss.go.jp/pp-newest/e/ppfj02/ppfj02.pdf