An automated robot leading a business meeting

Trender

Møt automatisering med åpne armer: roboter er ålreite

Lesetid:  4 Minutter

Med maskiner ombord kan vi mennesker ta steget inn i en ny horisont, skriver teknologijournalist James Day.

 

Den generelle konsensus synes å være at robotene kommer – for å ta jobbene våre. En stor rapport fra OECD (1) har analysert effekten av automatisering på arbeidsmarkedet og indikerer at 14 % av alle menneskelige jobber har en stor sjanse for å bli erstattet av maskiner.

Studien av 32 land konkluderer med at 10 % av disse jobbene vil gå tapt i USA, mens 32 % av jobbrollene vil forandres og kreve betydelig omskolering av arbeidstakerne.

Men før vi begynner å profetere dommedagsscenarioer med masseledighet og slutten på den arbeidende verdenen slik vi kjenner den: Dette er ikke nødvendigvis bare dårlig nytt. Teknologi har hatt en tendens til å skape flere arbeidsplasser enn den har ødelagt, og automatisering kan, med god regulering, frigjøre arbeidstakere. I det følgende ser vi på trendene og deres implikasjoner.

Hva mener vi med jobbautomatisering?

Kort sagt refererer dette til kunstig intelligens (AI) og avansert robotikk som utfører oppgaver som en gang ble utført av mennesker.

Moderne eksempler er ting som selvbetjente innsjekkingsskranker og e-pass på flyplasser, eller bilfabrikkmonteringslinjer som for eksempel Nissans supereffektive Sunderland-anlegg i Storbritannia (2), der roboter og mennesker har jobbet sammen i harmoni i årevis

Analytikere hevder at vi står foran en langt større revolusjon, der den dype tenkningen utvist av IBMs Watson eller samarbeidsprosjekter med maskiner som Rethink Robotics` Baxter maksimerer produksjonseffektiviteten og reduserer produksjonslinjekostnader.

Hva blir effektene av automatisering?

Ser vi på Storbritannia som et eksempel, sier en rapport fra Bank of England (3) at produktiviteten er på sitt laveste nivå siden 1700-tallet, noe som har ført til at eksperter på robotikk oppfordrer til nye investeringer i automatisering for å øke effektiviteten.

Økende automatisering betyr at næringer som produksjon og helsetjenester kan drives raskere og over lenger tid. Man kan se for seg at man sender den menneskelige arbeidsstyrken hjem klokken 17.00 og bytter til maskiner med 24-timers drift for å doble produksjonen på fabrikken eller redusere sykehusventetider og frigjøre senger.

En annen driver for automatisering er potensialet for en styrking av økonomiene ved at produksjon som tidligere ble flyttet utenlands, bringes hjem igjen – slik Adidas (4) allerede har vært delaktig i.

Når det gjelder land som ønsker en eventuell robotinvasjon velkommen(5), toppes listen av Sør-Korea, Tyskland og Singapore. Kina ligger like langt bak som Storbritannia (6), der det har vært en overflod av billigere menneskelig arbeidskraft, selv om trenden er i ferd med å snu.

Dagens globale gjennomsnitt er 74 roboter for hver 10 000 menneskelige ansatte, ifølge International Federation of Robotics (IFR). Til sammenligning har Sør-Korea 631 og Storbritannia 71.

Autonom intelligens er imidlertid der ting blir virkelig interessant. Dette betyr at maskiner som selvkjørende kjøretøy opererer alene. Tenk bare på autopiloten på et fly. Sett noe lignende i en lastebil, så kan man kjøre hele natten og levere varer raskere (7).

Et paidiagram som viser mennesker og roboter

Automatisering vil ikke fjerne behovet for menneskelige arbeidstakere fullstendig.

 

Er automatisering en god eller en dårlig ting?

Ifølge McKinsey Global Institute kan omtrent halvparten av oppgavene som utføres av mennesker, automatiseres med dagens teknologi, men – og dette er viktig – bare 5 % kan automatiseres fullstendig (8).

Tanken er å jobbe sammen med maskiner – ikke mot dem – for å få et ekstra fortrinn, noe vi mennesker alltid har gjort. Tenk på hogstmaskiner i landbruket eller programvare og regneark som utfører beregninger for oss.

Analytikerne i McKinsey mener at ny teknologi også betyr nye jobber som kan bruke den. En New Renaissance Hotspots-rapport fra det kinesiske teknologiselskapet Huawei, i samarbeid med Institute of Art and Ideas og futuristene i Kjaer Global, spår at automatisering vil kunne skape 1,47 millioner nye jobber i Europa innen 2030 (9).

Hvordan kan automatisering frigjøre arbeidstakere?

Rundt 70 % av bedriftsledere mener at AI har potensial til å gjøre det mulig for mennesker å konsentrere seg om mer meningsfylt arbeid, med økt fritid, ifølge PwCs Bot.Me-undersøkelse (10).

Deres Workforce of the Future-rapport (11) sier også at enkelte optimister mener at AI kan skape en verden der våre evner blir forsterket, etter hvert som maskiner hjelper oss med å behandle, analysere og evaluere data, og med det frigjør mer tid til mer avansert tenkning, kreativitet og beslutningstaking.

På et annet nivå betyr bruk av maskiner til hjelp med manuelt arbeid mindre tunge løft og færre skader, samt mindre legeutgifter og fravær som følge av dette. Roboter som mureren SAM (12) kan til og med bidra til å bøte på boligmangelen ved å legge murstein seks ganger raskere enn mennesker – merk at arbeidere fortsatt trengs for å laste inn mursteinene.

Husk på hvordan maskinene har det også. Ja, seriøst. Blant de nye jobbene som er spådd i Huaweis rapport, er rettighetsforkjempere for rettferdig behandling av roboter.

Hvilke ferdigheter vil være avgjørende i fremtiden?

Masseomplassering snarere enn massearbeidsledighet er kanskje den største utfordringen hvis vi skal kompensere for de 14 % av jobbene som går tapt som følge av automatisering. Avhengig av forutsetningene dine, kan dette innebære spennende nye muligheter til å bytte eller fremme karrieren din.

Unge mennesker på vei inn i arbeidsmarkedet må også finne ut hva de skal gjøre, og det kan bety utsikter for omskolering flere ganger i løpet av livet. En rapport om arbeidslivets digitale fremtid fra McKinsey (13) indikerer at kontinuerlig læring vil være nøkkelen.

Det høres nokså vagt ut, men McKinsey sier at «ferdighetene som trengs for å håndtere informasjon», vil hjelpe arbeidstakerne med å tilpasse seg nye roller raskere. Vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk kan også være viktige felt hvis vi skal jobbe sammen med maskiner, spesielt ingeniører som kan utvikle og vedlikeholde maskinene.

Kreative ferdigheter, god kommunikasjon og emosjonell intelligens forventes også å være etterspurt. «De mest vellykkede datateknikerne er de som kan fortelle en historie, og som kan tilnærme seg feltet på nye kreative måter. Automatisering erstatter ikke kreativitet», sier Martin Duffy, analysesjef i PwC Irland.

«Verden er i endring – kompleksitet i samfunnet og næringslivet forandrer fremtiden for jobber og etterspurt kompetanse», legger Anne Lise Kjaer fra Kjaer Global til. «Nye teknologier, spesielt robotteknologi og AI, driver automatisering av stadig flere tradisjonelle jobber og omskriver reglene for utdanning og kompetanse.»

«For dette formålet må enkeltpersoner og organisasjoner ha en vekstbasert innstilling og oppmuntre til kreativitet, smidighet og livslang læring som ikke bare gjør oss mer motstandsdyktige mot endringer, men også i stand til å lykkes bedre etter hvert som verden endres.»

 


James Day er en britiskbasert teknologijournalist

Kilder:

(1) https://read.oecd-ilibrary.org/employment/automation-skills-use-and-training_2e2f4eea-en#page1

(2) https://www.cnet.com/uk/pictures/nissan-uk-plant-robots-humans-pictures/

(3) https://www.thetimes.co.uk/article/productivity-at-weakest-level-since-18th-century-w08hsm6v6

(4) https://www.economist.com/news/business/21714394-making-trainers-robots-and-3d-printers-adidass-high-tech-factory-brings-production-back

(5) http://www.cityam.com/284497/these-countries-most-prepared-rise-robots-and-approaching

(6) https://www.electronicsweekly.com/news/business/uk-lags-world-robots-2018-02/

(7) https://www.wired.com/story/what-does-teslas-truck-mean-for-truckers/

(8) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-will-automation-change

(9) http://www.bqlive.co.uk/creative-media/2018/04/25/news/uks-creative-and-tech-cities-of-tomorrow-revealed-31959/

(10) https://www.pwc.com/us/en/press-releases/2017/report-on-global-impact-and-adoption-of-ai.html

(11) https://www.pwc.com/gx/en/services/people-organisation/workforce-of-the-future/workforce-of-the-future-the-competing-forces-shaping-2030-pwc.pdf

(12) https://www.digitaltrends.com/cool-tech/sam-bricklaying-robot-6x-faster-than-you-can/

(13) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-skills-will-be-needed